Ekipa Koła Gospodyń Wiejskich w Smoleniu wzięła udział w kolejnej odsłonie „Bitwy regionów”, czyli zachodniopomorskiego konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich.
Tym razem panie rywalizowały w Mirosławcu i pojechały tam z dość wyszukaną potrawą, której pełna nazwa brzmi polędwiczki duszone z grzybami leśnymi do szagówek.
- Podstawowym warunkiem tej rywalizacji było przygotowanie tradycyjnej potrawy regionalnej z wykorzystaniem przynajmniej jednego produktu pochodzącego z naszego regionu. My zdecydowałyśmy się na danie, która w naszych rodzinach jest już od pokoleń, a wykorzystałyśmy do tego m.in. ziemniaki wyszoborskie i przyprawy, które same uprawiamy. Tu muszę wytłumaczyć, że szagówki to inaczej kopytka i przygotowała je Marlena Szabat, natomiast autorką akurat tego sosu była Małgorzata Pawlak – opowiada Grażyna Kaczmarek.
Cieszy się, bo ich potrawa
zajęła trzecie miejsce, a w nagrodę otrzymały tysiączłotowy bon, który przeznaczą na działalność statutową koła. (tk)